|
recepten |
|
4 |
9 |
Voor 1 kilo saus heb je nodig:
10 g boter
10 ml olijfolie
500 g rundergehakt
75 g Pancetta of ontbijtspek (plakken)
100 ml witte wijn
400 g gezeefde tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
100 g bleekselderij
100 g winterpeen
250 ml melk
150 ml runderbouillon
|
|
Snipper de ui en hak de knoflook fijn, snijd de Pancetta of ontbijtspek in reepjes van ca. ½ cm breed.
Maak de bleekselderij en winterpeen schoon en snijd ze in kleine blokjes van ½ bij ½ cm.
Verhit de olie en de boter in een grote braadpan. Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en wat zout toe en bak dit al roerend 5 minuten op middelmatig vuur.
Voeg nu de Pancetta of ontbijtspek toe en laat alles nog 10 minuten bakken zodat de groente zacht is.
Zet het vuur hoger en voeg in twee of drie delen het rundergehakt toe, zorg ervoor dat tussen elke lichting gehakt het vocht verdampt zodat het gehakt echt bakt en niet kookt in zijn eigen vocht.
Zodra het gehakt in de pan zit laat je het nog zeker 15 minuten doorbakken zodat het mooi goudbruin wordt.
Voeg de witte wijn toe en schraap met een spatel alle aanbaksels van de bodem van de pan. Voeg de gezeefde tomaten, melk, runderbouillon zout en flink wat peper toe.
Laat de saus 2 uur op zo laag mogelijk vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan.
Het resultaat moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet. Voeg indien nodig extra runderbouillon of water toe als de saus al snel te ver inkookt.
Maak op het eind goed op smaak met peper en eventueel zout.
* je kunt deze saus perfect invriezen zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Maak dus gerust een dubbele recept en vries in porties in.
|
|
terug | |
|
|